Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány

ADÓSZÁM: 18356076-1-03

Érdekképviselet, nemzetközi kapcsolatok

2011. január 21.

Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány fontosnak tartja, hogy a betegágyaknál nyújtott segítség mellett azokra a problémákra is megoldást keressen, melyek közvetve segítenek a beteg gyermekek gyógyulásában. A döntéshozók felé tett javaslatainkkal, érdekképviseleti tevékenységünkkel a daganatos gyermekeket érintő általános problémák megoldására törekszünk.

 

Nemzetközi kapcsolataink:

Alapítványunk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését is fontosnak tartja. Szeretnénk, hogy a bevált külföldi módszerek, tapasztalatok magyarországi adaptálásával, a külföldi alapítványokkal együttműködésben hatékonyabban segíthessünk kis betegeinknek.

 

Látogatás a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház Gyermekklinikáján:

Alapítványunk 2009. április 3-án látogatást tett a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház Gyermekklinikáján. Ez a látogatás újabb állomása volt a már korábban kialakult, és egyre eredményesebb tapasztalatcserén alapuló, szakmai kapcsolatunknak. Korábban az alapítványunknál összegyűlt hasznos rehabilitációs tapasztalatokat már megosztottuk a marosvásárhelyi kórház szakembereivel, s a mostani találkozás lehetőséget adott arra, hogy írásba foglaljuk együttműködésünket. 2009. április 3-án pénteken az I. számú gyermekklinika vezetője Prof. Dr. Maria Despina Baghiu köszöntötte alapítványunk képviselőit, majd vezetésével körbejártuk a gyermekklinikát, megtekintettük a kórtermeket, a diagnosztikai egységeket. Ezután Dr. Kovács Gábor, a Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó Utcai Gyermekklinika Hematológiai Osztályának vezető főorvosa előadást tartott „Az individualizált kezelés lehetőségei a gyermekonkologiában” címmel, melyet a marosvásárhelyi szakemberek nagy figyelemmel hallgattak. Ezek után meglátogattuk a Hemato-Onkológiai Osztályt, ahova sok ajándékot, játékot vittünk, hogy a gyermekeknek, hogy játszhassanak, s hogy a hosszú kórházi kezeléseket így könnyebben elviselhessék. A gyermekek nagyon hálásak voltak a sok ajándékért és rögtön ki is próbálták azokat. Találkoztunk a daganatos, leukémiás gyermekek mellett dolgozó kórházi szakszemélyzettel is, akikkel megosztottuk a SE. II. sz. Gyermekklinikán szerzett tapasztalatainkat, s ezek mellett több példányt kaptak az alapítványunk által kiadott „Segítő Füzetek” sorozat keretében megjelent kiadványokból. A hosszú nap végén jól esett a pihenés és másnap már utaztunk is vissza Magyarországra. Örülünk, hogy látogatásunkkal elősegíthettük a Marosvásárhelyen kezelt gyermekek gyógyulását, gyógyítását.

 

Vendégünk a Lösev Alapítvány:

  1. július 2-5. A Lösev Alapítvány (Leukémiás Gyermekek Oktatása-Gyógyítása Alapítvány) Törökország legnagyobb alapítványa. Egy 20 ágyas kórházat működtet az alapítvány és a kórház valamennyi dolgozója (orvosok, nővérek, segítő szakemberek) az alapítvány alkalmazottai. A működésüket pénzadományokból biztosítják. A 7 fős küldöttség (5 gyermek és 2 felnőtt, az alapítvány vezetői) 2008. június 2-től június 5-ig az alapítványunk vendégei voltak. A szakmai programok mellett, ahol találkoztak a Tűzoltó utcai kórház szakembereivel és kezelések alatt álló ill. gyógyult gyermekekkel, bemutattuk nekik Budapest nevezetességeit és az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány működését, szakmai programjait. Török-magyar leukémiás gyermekek találkozója Budapesten Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány és a török LÖSEV Leukémiás Gyermekekért Alapítvány öt törökországi leukémiás gyermek részére biztosított térítésmentesen négy felejthetetlen napot Budapesten. A török gyerekek nagyon szegény körülmények között élnek, elmondásuk szerint az alapítványok támogatása nélkül sosem jutottak volna el városunkba. Először hazai kötődésű emlékeket kerestek fel, egyebek mellett megnézték Gül Baba türbéjét, majd a török nagykövetségen történt fogadtatásuk után közös dunai hajókiránduláson vettek részt. Budapesti vakációjuk során ingyen nézhették meg az Országházat, az Állatkertet, a Szépművészeti Múzeumot, de jutott idő a Játszóházra is. Yakup Duran 12 éves gyógyult leukémiás kisfiú elmondta, hogy őt bizony a Parlamentben látott korona mellett a Lánchíd nyűgözte le. Ekkor helyeselve Semih Durmusacan török társa közbevág, és megosztja velünk a mendemondát, miszerint az oroszlános szobrok építésze öngyilkos lett, azért mert valaki azt mondta, hogy az állatoknak nincsen nyelvük. Közös program része volt a SE II. számú Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt betegtársaik látogatása. Saját készítésű játékokkal, emléktárgyakkal ajándékoztuk meg a budapesti gyerekeket, hogy jobb kedvük legyen – mondta el a 15 éves Medve Kahveci, akinek ez a program tetszett a legjobban a négy nap alatt. Nemcsak a gyerekek gazdagodtak a közös programok során, hanem a két alapítvány munkatársainak is lehetősége nyílt közelebbről megismerni egymás tevékenységét . Az idén 10. évét ünneplő Lösev a 70 milliós Törökország egyik legnagyobb alapítványaként közel 5000 daganatos és leukémiás gyermeket támogat és egy 20 ágyas korházat üzemeltet.

 

Vendégeink a finnországi SILVA Alapítvány képviselői:

Sok tapasztalat- és információcserével folyt a kétnapos találkozó. Az alapítvány elnöke
Anne Hartemo külön örült annak, hogy bepillanthatott az alapítvány kiskőrösi Rehabilitációs Központjának munkájába. Nagyon tetszett neki az alapítványi támogatással felújított Tűzoltó utcai Gyermekklinika Onkológiai és Hematológiai Osztályai. A SILVA Alapítvány képviselői a klinikai rehabilitációs munkánkkal ismerkednek.

 

Gyógyult orosz gyermekek alapítványunk vendégei:

Az évente megrendezésre kerülő Győztesek Versenye onkolimpiát szervező Podari Zhizn Alapítvány szervezésében 15 daganatos betegségből gyógyult orosz gyermek volt az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány vendége. Az egy hét alatt bemutattuk a gyermekeknek a kiskőrösi Rehabilitációs Központban folyó munkát, melybe tevékenyen bekapcsolódtak.