Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány

ADÓSZÁM: 18356076-1-03

10. Győztesek Versenye Moszkva 2019. – Beszámoló

2019. július 04.

2019.július 03 – 08. között kerül Moszkvában megrendezésre a „World Children’s Winners’ Games, the athletic competitions for childhood cancer survivors” elnevezésű program. A „Győztesek Versenye” egy nemzetközi sportverseny, amelyen olyan 7-16 év közötti gyermekek vehetnek részt, akik az onkológiai kezeléseket sikeresen befejezték. A gyermekek négy korcsoportban (7-9 év, 10-11 év, 12-13 év, 14-16 év) és több sportágban (futball, sakk, asztalitenisz, légpuska-lövészet, futás és úszás) mérhetik össze erejüket. Alapítványunk 25 gyermekkel képviselteti magát a versenyen.

1.nap, szerda:

A Moszkvába induló csapat 10 órakor találkozott a Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy elinduljanak a várva várt Győztesek Versenyére. Az 1 órás eligazítás után, a kísérők megismerhették azt a gyermeket, akire az 6 nap során vigyáznak. A szülők és gyerekek elbúcsúztak egymástól, majd becsekkoltunk, majd még hosszan integetve a szülőknek, átjutottunk az ellenőrző kapukon. Egy kicsit várakoznunk kellet a tranzitban, majd felszálltunk a gépre. Sokan nagy izgalommal várták életük első repülőútját. A gépen minden rendben zajlott, a gyerekek felszabadultan töltötték el a 2,5 órás utat. A reptéren a már jól ismert orosz önkéntes lányok, Ksenia és Sveta nagy örömmel várták a csapatot. Az orosz lányok elkísértek a buszhoz, majd felszálltunk és fél óra alatt már meg is érkeztünk a szállásunkhoz, az Aeroflot Hotelbe. A bőröndöket a szálloda aulájában hagytuk és egyből elmentünk vacsorázni a szálloda éttermébe, ahol finom étel várta a farkaséhes csapatot. A vacsora sültcsirke volt krumplipürével, salátával és kaptunk hozzá üdítőt, majd desszertnek csokis muffint. Vacsora után a kísérők segítségével mindenki elfoglalhatta a 3 fős szobákat, de pár perc múlva már indultunk is a sportcsarnokba a „Győztesek Versenye” megnyitójára. A hotelünk 5 perc sétára található a sportcsarnoktól. A megnyitó ceremónia nagyon látványos volt, táncosok, zenészek, meseszereplők szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt, majd végül az összes ország gyermeke felvonult a saját országának zászlaja alatt. A nyitó ünnepséget egy koncert zárta, ahol a gyermekek táncolhattak, lufikat hajkurászhattak, ismerkedhettek egymással. Végül a csapat visszasétált a szállodába, fáradtan, de várakozással tele várja a verseny első napját.

2.nap, csütörtök:

A csütörtök reggeli ébresztő a gyerekek bánatára kicsit korán, fél nyolckor történt, majd levonultunk a szálloda éttermébe, ahol svédasztalos reggeli fogadta az álmos, ám nagyon lelkes csapatot. A bőséges reggeli után átsétáltunk a csarnokba, ahol 10 órakor zenés bemelegítés vette kezdetét. Ezen a napon a futás és az asztalitenisz versenyszámokban mérhették össze tudásukat a gyerekek. Az első megmérettetés a futás volt, a futással majdnem egy időben, de korcsoportonként összehangolva zajlott a pingpong. A csapat így 3 felé szakadt. Az egyharmada a futóknak szurkolt, egyharmada a pingpongosoknak, mindenki más, pedig a pénteki úszás versenyszámra jelentkező gyerekekkel felkészítő tréningen vett részt az uszodában. Az ebéd korcsoportokra felosztva zajlott a hotelunk éttermében. A mai ebéd húsleves, rántott csirke sült krumplival és répasaláta volt. A versenyszámok között sem unatkoztak a gyermekek. Számos program és foglalkozás várta a gyerekeket pl: süteménykészítés, muffin díszítés, arcfestés, smink, manikűr, hajfonás, egyéni fotózás és rengeteg kézműves foglalkozás. Mindezek mellet bohócok és életre kelt mesefigurák folyamatosan fenntartották a jókedvet. A kígyózó sorokat türelmesen végigálló gyerekek fagyit is ehettek. A versenyszámok után következett a vacsora majd az eredményhirdetés, amit nagy izgalommal vártunk. Ma 5 érmet szerzett a magyar csapat, büszkék vagyunk a gyerekekre! Reméljük a holnapi nap is ilyen sikeresek lesznek. Eredmények:

Futás:

  • Balogh Norbert – 2. helyezett Ezüst
  • Tamás Milán – 3. helyezett Bronz
  • Lehotzky Boglárka – 1. helyezett Arany

Asztalitenisz:

  • Halák Eszter Luca – 2. helyezett Ezüst
  • Lehotzky Boglárka – 1. helyezett Arany

3.nap, péntek:

A csapatnak pénteken is fél 8-kor volt az ébresztő. Kényelmesen megreggeliztünk a szállodában, majd a reggeli után átsétáltunk a csarnokba a 10 órai bemelegítésre. A lövészet verseny 11 órakor kezdődött el, ezzel egy időben a főépület szomszédságában, az uszodában a gyerekek már a medencénél sorakoztak. Orosz szinkronúszó lányok látványos produkciója nyitotta meg az úszás versenyszámot. Ezen a napon is két fő versenyszám volt a lövészet és az úszás, illetve a foci egy része. A magyar csapat azon versenyzőinek, akiknek a sakk volt a választott versenyszámuk szimultánt játszhattak Daniil Dubov sakknagymesterrel. Daniel Dubov mindössze 23 éves és 14 évesen már világbajnok volt. Tavaly decemberben pedig rapid világbajnoki címet is szerzett. Mind a szimultán, mind az utána következő tréning felkészülési lehetőség volt a másnapi megmérettetésre. Az étkezések végén már minden gyermek automatikusan egyszerre kiáltotta a „spasiba”-t (köszönöm) és reakcióként az ételt kiosztó önkéntesek pedig visszakiáltották azt, hogy: „daz de rovje” (egészségedre!) A folyosókon és az aulában zenés programok, illetve továbbra is mindenféle kézműves foglalkozás várta a gyerekeket. Az önkéntesek egész nap vizet, üdítőt, kávét, teát pattogatott kukoricát biztosítottak folyamatosan gyereknek és felnőttnek egyaránt. A vacsora után következett az eredményhirdetés, a mai napon 3 éremmel lettünk gazdagabbak. Holnap sakk és foci, hajrá gyerekek, hajrá magyarok!

Eredmények:

Úszás:

  • Gál Veronika 2. helyezett Ezüst érem
  • Nagy Borbála 3. helyezett Bronz érem

Lövészet:

  • Sipos Péter Ferenc 3. helyezett Bronz érem

4.nap, szombat:

Elérkezett a Győztesek Versenye utolsó versenynapja. A sakk 11 órától kezdődött a foci 15 órától. Egymást követték az izgalmasabbnál izgalmasabb mérkőzések, mind a sakkra kijelölt részen, mind a focipályán. Ez a nap is eredményes volt, mindenki boldogan várta az eredményhirdetésnél, hogy kiszólítsák a dobogóra. A mai eredmény 14 érem, 2 egyéniben és 12 csapatban. Az eredményhirdetés után következett a záróünnepség, majd egy kis zenés mulatság. A magyar csapat fáradtan visszatért a szállodába, holnap 10 órakor indulunk felfedezni Moszkva belvárosát.

Eredmények:

Sakk:

  • Muhi Lilla 3. helyezett Bronz érem
  • Fekete Milán 2. helyezett Ezüst érem

Foci:

  • Bendes Zsófia 2. helyezett Ezüst érem
  • Halák Eszter Luca 2. helyezett Ezüst érem
  • Kaló Brigitta Anna 1. helyezett Arany érem
  • Lehotzky Boglárka 2. helyezett Ezüst érem
  • Szivek Andor 1. helyezett Arany érem
  • Bubla Nándor 1. helyezett Arany érem
  • Simon Márton 1. helyezett Arany érem
  • Balogh Norbert 2. helyezett Ezüst érem
  • Bilász Tibor Krisztofer 2. helyezett Ezüst érem
  • Négyesi Marcián 2. helyezett Ezüst érem
  • Sipos Péter Ferenc1. helyezett Arany érem
  • Tamás Milán 2. helyezett Ezüst érem

5.nap, vasárnap:

A mai napon is a szokásos időben volt ébresztő, megreggeliztünk, majd egy hajókiránduláson vettünk részt. A hajón kaptunk finom ebédet és desszertet, közben megcsodálhattuk a moszkvai nevezetességet is. A 2 órás hajókirándulás után visszamentünk a szállodába egy kis csendes pihenőre, majd 3 órára jött értünk egy busz, ami elvitte a kis csapatot a Zenepalotába. Egy komolyzenei koncertre voltunk hivatalosak, ahol Disney rajzfilmek dalaiból játszottak részleteket, többek között az Oroszlánkirályból, Kishableányból, Pocahontasból, Mulánból, Szépség és a szörnyetegből, Aladdinból és a kislányok nagy örömére a Jégvarázsból a legyen hó című nagy slágert. A koncert mindenkit elvarázsolt, a gyerekeket és kísérőket egyaránt. A koncert után visszatértünk a szállodába megvacsoráztunk, majd összegyűltünk a szálloda egyik különtermében. A kis csapat az orosz önkéntesektől részvételi érmet, oklevelet és ajándékot kaptak. A magyar csapat megköszönte a több napos támogatást és segítséget az orosz önkéntes lányoknak, akik már nagyon sok éve mindig a magyar csapat mellett vannak. A hosszú nap után mindenki sok élménnyel tért nyugovóra.

 1. 6. nap, hétfő:
  Az utolsó napon is korán kelt a csapat, a reggeli után mindenki összepakolt a bőröndjébe és 10 órakor elhagytuk a szállodát. Bepakoltuk a csomagokat a buszba és elindultunk buszos városnéző túrára, ahol egy orosz idegenvezető sok érdekességet mondott Moszkváról. A Vörös téren kiszálltunk körbesétáltuk a gyönyörű teret, majd elindultunk ebédelni. Ebéd után egyből a reptér felé vettük az irányt. A reptéren elbúcsúztunk az orosz önkéntes lányoktól, még egyszer megköszöntük a kitartó munkájukat. A reptéren fáradtan, de sok élménnyel a hátunk mögött várakoztunk, még egy kis vásárlásra is jutott idő. A gyerekeknek volt lehetőségük elkölteni a kapott zsebpénzüket apró szuvenírekre. A moszkvai idő szerint 17:55-kor felszálltunk és szerencsésen landoltunk Budapesten. A reptéren búcsú és a fogadtatás percei következtek. Búcsú egymástól és vidám fogadtatás a reptéren várokozó szülőktől, hozzátartozóktól. Nagyon jó csapat volt!

Képgaléria:

Első nap Második nap Harmadik nap Negyedik nap Ötödik nap Hatodik nap Győzteseink

Tv riportok:

Élő közvetítés M1 – Én vagyok itt Ők az igazi győztesek Éremeső Moszkvában Győztesek versenye 2019 Sikerekben gazdag szombat Moszkvában Kigyógyult a leukémiából, majd érmet szerzett Moszkvában Menczer Tamás, Külgazdasági és Külügyminsztérium államtitkár videója

Cikkek:

Moatsz – “Érmesek a győztesek között” Futanyu: Győztesek versenye 2019 – Moszkva Kisalföld: Tamás Milán, egy mosonmagyaróvári fiú volt a leggyorsabb

Rádió:

JAZZY Rádió – Millás reggeli