Győztesek Versenye Moszkva 2017. - beszámoló

June 1, 2017

2017.június 01 - 05. között kerül Moszkvában megrendezésre a „World Children’s Winners’ Games, the athletic competitions for childhood cancer survivors” elnevezésű program. A „Győztesek Versenye” egy nemzetközi sportverseny,  amelyen olyan 7-16 év közötti gyermekek vehetnek részt, akik az onkológiai kezeléseket sikeresen befejezték. A gyermekek három korcsoportban (7-9 év, 10-13 év, 14-16 év) és több sportágban (futball, sakk, asztalitenisz, 10 méteres légpuska-lövészet, 60 és 100 méteres futás, 25 és 50 méteres mell, hát és gyorsúszás) mérhetik össze erejüket. Alapítványunk 30 gyermekkel képviselteti magát a versenyen.

1.nap, csütörtök:

A kis csapat 10 órakor találkozott a Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy elinduljanak a várva várt Győztesek Versenyére, Moszkvába. Az 1 órás eligazítás után, a kísérők megismerhették azt a gyermeket, akire az 5 nap során vigyáznak. A szülők és gyerekek könnyes búcsúja után, becsekkoltunk, majd még hosszan integetve a szülőknek, átjutottunk az ellenőrző kapukon. Egy kis várakozás a tranzitban, majd felszálltunk a gépre. Sokan nagy-nagy izgalommal várták életük első repülőútját. Minden rendben zajlott, a gép 13.00 órakor már Moszkva felé tartott. A reptéren a már jól ismert orosz önkéntes lányok nagy örömmel várták a csapatot. Az orosz lányok elkísértek a buszokhoz, majd felszálltunk és 40 perc alatt érkeztünk meg a szállodába. A szálloda aulájában Mizsák Márta a moszkvai OTP képviselője kézzel festett Matrijoska babákat ajándékozott a gyerkőcöknek és kísérőiknek egyaránt, az orosz önkéntes lányoktól pedig minden gyerek kapott hátizsákot, pólót és kisebb ajándékokat. A szobabeosztás ismertetése után a kísérők segítségével mindenki elfoglalhatta a 2 fős szobákat, de pár perc múlva már indultunk is vacsorázni. A vacsorát abban a sportlétesítményben kaptunk, ahol a versenyek is lesznek és ez a szállodától egy 5 perces sétára található. A vacsora sült csirke volt főtt krumplival, kapros salátával és kaptunk hozzá rostos üdítőt, majd desszertnek kalácsot. A vacsora után az aulában bohócdoktorok szórakoztatták a gyerekeket. Végül a csipet csapat visszasétált a szállodába, fáradtan, de várakozással tele várja a verseny első napját.

2.nap, péntek:

A fél nyolcas reggeli ébresztő után levonultunk a szálloda éttermébe, ahol svédasztalos reggeli fogadta az álmos, de annál lelkesebb csapatot. Mindenki kedvére válogathatott a finomabbnál finomabb ételek és italok közül. A bőséges reggeli után átsétáltunk a csarnokba, ahol 10 órakor kezdődött a Győztesek Versenye megnyitója. A szervezők szeretettel köszöntötték a lurkókat, immáron 8. alkalommal és sok sikert kívánva nekik, máris kezdetét vette a verseny. Ezen a napon a futás és az asztalitenisz versenyszámokban mérhették össze a tudásukat a gyerekek. A legelső megmérettetés a futás volt, a 7-9 éves korosztálynak, őket követték a nagyobbak a 10-12 éves korosztály, majd végül a nagyok a 14-16 éves korosztály. A futással majdnem egy időben, de korcsoportonként összehangolva zajlott a pingpong. A csapat 3 felé szakadt. Az egyharmada a futóknak szurkolt, egyharmada a pingpongosoknak mindenki más, pedig a szombati úszás versenyszámra jelentkező gyerekekkel felkészítő tréningen vett részt az uszodában. Az ebéd is csoportokra felosztva zajlott. A versenyszámok között számos érdekes program és foglalkozás várta a gyerekeket Pl: kitűző sarok, ahol a gyerekek saját készítésű rajzaikból kitűzőket alkothattak, süteménykészítés, arcfestés, fejdíszkészítés, smink, manikűr, hajfonás, egyéni fotózás. A foglalkozások és szolgáltatások mellett a bohócok folyamatosan fenntartották a jókedvet. A kígyózó sorokat végigálló gyerekek vattacukrot és fagyit ehettek. A versenyszámok után következett a vacsora majd az eredményhirdetés, amit nagy izgalommal vártunk.

Az eredményhirdetés után élő zenés diszkó volt a csarnokban, amit a legkisebbek bírtak a legtovább. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre. Reméljük a holnapi nap is ilyen sikeresek lesznek. 

Eredmények:

Futás:

 • Janek Nikolett - 3. helyezett Bronz
 • Fertődi Beatrix - 1. helyezett Arany
 • Álland Tamás- 1 helyezett Arany
 • Rámay-Grafl Fanni - 2. helyezett Ezüst
 • Lengyel Dorka - 3. helyezett Bronz
 • Lónyai Dóra - 2. helyezett Ezüst
 • Kovács Dávid- 3. helyezett Bronz
 • Varga Miléna - 3. helyezett Bronz

 

Asztalitenisz:

 • Lengyel Dorka -1. helyezett Arany

3.nap, szombat:

A kis csapatnak ezen a napon is fél 8-kor volt az ébresztő, így ma is volt idő kényelmesen megreggelizni a szállodában. A reggeli után átsétáltunk a csarnokba, ahol 11 órakor kezdődött az első versenyszám, a lövészet. Ezzel egy időben, a főépület szomszédságában, az uszodában a gyerekek már a medencénél sorakoztak. Orosz szinkronúszó lányok látványos produkciója nyitotta meg az úszás versenyszámot. Ezen a napon is két versenyszám volt, a lövészet és az úszás. A magyar csapat azon kis versenyzőinek, akiknek a foci volt a választott versenyszámuk felkészítő edzést tartottak. A meccs holnap lesz, azonban sorsolták a csapatokat, így a felkészítő edzés azért is hasznos volt, hogy a gyerekek megtudják és megismerjék a velük egy csapatban játszó más ország gyerekeit. A sakkra jelentkezőknek pedig volt lehetőségük az orosz bajnokokkal szimultán játszani. Az edzés és a szimultán is felkészülési lehetőség volt a másnapi megmérettetésre. Az ebéd mindenkinek nagyon ízlett, a folyamatos „spasiba” (köszönöm) és „daz de rovje”  (egészségedre!) felkiáltások alatt borscsot, azaz orosz céklalevest szolgáltak fel az önkéntesek, utána pedig pulykahúst cézár salátával. A folyosókon és az aulában koncertek és szórakoztató programok, illetve továbbra is mindenféle kézműves foglalkozás várta a gyerekeket. Az önkéntesek egész nap vizet, üdítőt, kávét és teát biztosítottak folyamatosan gyereknek és felnőttnek egyaránt. A vacsora után következett az eredményhirdetés, a mai napon is sok érmet elhozott a magyar csapat. Holnap sakk és foci, hajrá magyarok!

Eredmények:

Úszás:

 • Kopornyik Kata - 2. helyezett Ezüst
 • Janek Nikolett - 3. helyezett Bronz
 • Csáky Csilla - 2. helyezett Ezüst
 • Plagány Petra - 3. helyezett Bronz 

 

Lövészet:

 • Keresztes Máté - 2. helyezett Ezüst

4. nap, vasárnap:

Elérkezett a győztesek versenye utolsó napja. A szokásos fél 8-as ébresztő után a mindenki által kedvelt svédasztalos reggeli következett. A csarnokban az első program egy közös reggeli bemelegítés volt, ami felrázta a fáradt csapatot. A zenés bemelegítés során a pingvintánc fokozta a jókedvet. Az utolsó verseny napján sokak örömére végre a focira és a sakkra is sor került, amire a versenyző gyerekek előző nap fizikailag és lelkileg is felkészültek. Egymást követték az izgalmasabbnál izgalmasabb mérkőzések, mind a focipályán, mind pedig a sakkra kijelölt részen. Az utolsó napra sok barátság született a többi ország gyerekeivel, így a versenyek közötti időt együtt tölthették. Ez a nap is eredményes volt, mindenki boldogan várta az eredményhirdetésnél, hogy kiszólítsák a dobogóra. Az eredményhirdetés után következett a záróünnepség, ami után a gyerekek megajándékozták egymást a saját országukra jellemző kis ajándékokkal. A csarnok lelátójának a bal széle volt a magyar csapat bázisa, amit a záróünnepség után végleg elhagyott. A szállodába visszaérve az orosz önkéntes csapattól a gyerekek búcsúajándékot és oklevelet kaptak. A magyar csapat megköszönte az orosz önkéntes lányok kitartó munkáját. A holnapi napon 8 órakor fogjuk elhagyni a szállodát és busszal bemegyünk Moszkva belvárosába.

Eredmények:

Sakk:

 • Csáky Csilla – 1. helyezett Arany

 

Foci:

 • Pap Krisztina – 3. helyezett Bronz
 • Mészár Dominik – 3. helyezett Bronz
 • Kiss Tamás – 1. helyezett Arany
 • Baranyi Ronald – 2. helyezett Ezüst
 • Bialik Gábor – 2. helyezett Ezüst
 • Gombás Norbert - 3. helyezett Bronz
 • Csizmadia Csongor -3. helyezett Bronz
 • Kovács Dávid - 2. helyezett Ezüst
 • Pajor-Tóth Máté - 1. helyezett Arany
 • Kacsora Balázs - 1. helyezett Arany

5. nap, hétfő:

Az utolsó napon a szokásosnál 1 órával korábban, fél 7-kor volt az ébresztő. Előző este már mindenki összepakolt a bőröndbe, így reggelre nem maradt egyéb teendő, mint megreggelizni és kicsekkolni a szállodából. A rossz idő miatt sajnos a moszkvai városnézés program módosult, helyette a Moszkváriumba ment a csapat, ahol tengeri- és édesvízi élőlényeket ismerhettünk meg. A tengeri világ után itt a Moszkváriumban megebédeltünk és busszal elindultunk a reptérre. A reptéren lehetőség volt egy kis vásárlásra, majd felszálltunk a gépre. A csapat 19.30-ra érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol mindenkit vártak a szülei, hozzátartozói. A gyerekekre nagyon büszkék vagyunk, nagyon szépen szerepeltek a versenyen és reméljük, hogy a felejthetetlen élményt nyújtott számukra ez az 5 nap.

Képgaléria:

 

Cikkek:

Az esemény támogatói: