Győztesek Versenye Moszkva 2016. - beszámoló

June 29, 2016

2016. június 29. és július 3. között kerül Moszkvában megrendezésre a „World Children’s Winners’ Games, the athletic competitions for childhood cancer survivors” elnevezésű program. A „Győztesek Versenye” egy nemzetközi sportverseny,  amelyen olyan 7-16 év közötti gyermekek vehetnek részt, akik az onkológiai kezeléseket sikeresen befejezték. A gyermekek három korcsoportban (7-9 év, 10-13 év, 14-16 év) és több sportágban (futball, sakk, asztalitenisz, 10 méteres légpuska-lövészet, 60 és 100 méteres futás, 25 és 50 méteres mell, hát és gyorsúszás) mérhetik össze erejüket. Alapítványunk 18 gyermekkel képviselteti magát a versenyen.

1. nap, szerda:

Elindult Moszkvába a Győztesek Versenyére a csapat, 18 olyan gyógyult gyermekkel, akik legyőzték a betegséget, hogy most egy csodálatos sport-rendezvényen összemérjék erejüket 15 másik ország hasonló sorsú gyerekeivel. Sok sikert kívánunk Nekik! Kövessétek az eseményekről szóló tudósításainkat!

Első nap: utazás, megérkezés, vacsi, nyitó ünnepség, gyönyörű ajándék matrjoska babák, szálloda elfoglalás.

A beszámolót ott kezdem, ahol a szülők búcsút vettek ma a gyerekektől. A biztonsági átvilágításon hamar átjutottunk, majd átsuhantunk a 2A terminálon. Az átjáróban még egyszer ellenőrizték az útleveleket, aztán letelepedtünk a B14-es kapuhoz. Bali Ákos Star Wars dallamokat csalogatott ki a közeli zongorából. Igen! Ott ált egy zongora a 2B terminál közepén! 10 perccel később el is kezdődött a beszállítás. Mi, az első ránézésre pirosban pompázó, de valójában piros-fehér-zöld sportszerkókat viselő kis csapat (18 versenyző gyerkőc és 20 kísérő) elsőbbséget élveztünk. Többen is életük első felszállására készültek. A kapitány és a személyzet oroszul és angolul köszöntötte az utasokat. Kitolt minket a "push back" autó, aztán lassan elgurultunk a felszállópályához. Egy jobb kanyar után a repcsi nekilendült és lassan felemelkedtünk az aszfaltról. A táj alattunk egyre távolodott: Budapest egy végtelen makett asztallá változott. A 10 ezer méteres repülő magasságot hamar elértük. Ekkor már bemondta a kapitány, hogy 2 óra 10 percet repülünk. Otthoni idő szerint 15.08-kor értünk újra földet, ami a repülés másik legnagyobb izgalma a felszállás élménye mellett. Én Gergály Peti mellett ültem, aki az első repülők egyike és azt hiszem, nem csalódott a látványban, amit a felhők felül nézetből nyújtanak. A többieket is megkérdezzük holnap, hogy mennyire tetszett nekik a repülés és a repülésen kívül még sok-sok dolog és a válaszokkal jelentkezünk, még az is lehet, hogy videóban! Most kaptuk a hírt, hogy a gyerekek már alszanak, hogy frissen ébredjenek a futás és az asztalitenisz versenyszámok reggelén itt Moszkvában, a Győztesek Versenyén.

2. nap, csütörtök:

Második nap: reggeli a szállodában, megérkezés a stadionba, közös bemelegítés, futóversenyek, csobbanás az uszodában, pingpong versenyek, magyar éremeső a díjkiosztón. Az első versenynapon sokan hajnalban keltek az izgalom miatt és konstatálták, hogy Moszkvában már reggel öt óra tájban verőfényes napsütés van. Olyan is volt, aki hajnalban a beszűrődő erős fény miatt riadt fel. Jóval északabbra vagyunk, mint az otthoni szeretteink. Az immár ismerős stadionba a 15 országot képviselő csapatok közül elsőként érkeztünk és az óriási lelátó közepén kialakítottuk a bázist. Volt, aki elment ugrálóvárazni, volt, aki a lelátón készült lélekben a futó- és pingpong versenyekre. Idén minden ország kis csapatának tagjai más-más színű pólóban vesznek részt a viadalokon. Ennek köszönhetően a színpadról vezényelt közös bemelegítésen a szivárvány minden színében pompázott az együtt mozgó gyerekek hada. Mi a világoszöld színt kaptuk. Az orosz nyelvű, ünnepélyes megnyitón többek orosz olimpiai bajnokok köszöntötték a gyerekeket.

Éremszerzők:

 • Fenyvesi Barnabás, futás, bronz érem
 • Hoffmann Kristóf, futás, ezüst érem
 • Nagy Emma, pingpong, ezüst érem
 • Szkolics Sára, pingpong, arany érem
 • Barna Barbara, pingpng, arany érem
 • Perger Zoltán, futás, bronz érem
 • Horváth Dorina, futás, ezüst érem

3. nap, péntek:

Harmadik nap: fényképezkedés és interjúk a stadionban, bemelegítés, lövész- és úszóversenyek sakk tréning és ráhangolódás több nagymester részvételével, barátságos pingpong csaták a futópályán. A stadionba érkezés után csoportképet készítettünk. Mellettünk a velünk egy szállodában lakó indiai csapat is ezzel kezdte a második versenynapot. Meg is hívtuk őket egy közös képre. A gyerekek ma lövészetben és úszásban mérték össze az erejüket és nem kevesebb mint négy orosz mester szimultán sakkjátszmával segített ráhangolódni a holnapi sakkversenyre. A focipályán is szervezett körülmények között lehetett edzeni. A csapat összeállítást korcsoportok szerint viszont országonként vegyes összeállításban az érkezésünk napján sorsolták ki. Ma ezek a csapatok ismerhették meg egymást a pályán. A versenyek közötti szünetben ma a legnépszerűbb a futópálya szélén felállított nyolc darab pingpongasztal volt, ahol a gyerekek szintén nemzetközi csatákat vívtak. A nap fénypontja az eredményhirdetés, ami ezúttal orosz és angol nyelven folyt. A dobogós helyezettekkel olimpiai bajnokok és színészek fényképezkedtek minden egyes alkalommal, amikor megtelt a dobogó három foka. A magyar úszók közül többen is egy-két tized másodperccel maradtak le erről az élményről. Viszont elmondhatják, hogy a korcsoportjuk 15-20 indulója közül épphogy lemaradtak az érmes helyekről.

A lövész- és úszóversenyek magyar érmesei:

 • Barna Barbara, lövészet, bronz érem
 • Horváth Dorina, úszás, arany érem

4. nap, szombat:

A mai nap az utolsó versenynap. Már az eredményhirdetésre és az ünnepélyes záró ceremóniára készülünk.
A gyerekek ma sakkoztak és fociztak. A képeken látszik, hogy mindenki milyen ügyes, lelkes és jókedvű. 
Az utolsó versenynap érmesei:

 • Fenyvesi Barnabás, foci, ezüst érem
 • Király András, foci, arany érem
 • Régert Bertalan, foci, arany érem
 • Szabó Zoltán, foci, bronz érem
 • Szegedi Viktória, foci, arany érem

Képgaléria:

 

Szokolics Sára beszámoló: