Mindenjó tábor, nagyok 2017

July 24, 2017

Minden év júliusában szervezünk nyári tábort két turnusban a daganatos és leukémiás betegségből gyógyult gyermekek számára a kiskőrösi Rehabilitációs központban.

Első nap:

Tegnap délben megérkezett a kiskőrösi „Mindenjó” táborba 24 daganatos betegségből gyógyult fiatal. Ezzel elkezdődött idei második nagy táborunk. Finom ebéddel és közös bemutatkozással indult a délelőtt. Minden táborozó kihúzta a „jó manóját” (azt a személyt, akivel egész héten kedvesnek kell lennie, persze titokban) és kezdetét vette Gyuri által szervezett asztalitenisz házibajnokság. Délutáni programként Cserményi Bogival nemezelhettek együtt a fiatalok, ahol szebbnél szebb virágokat készítettek. A nagy meleget enyhítve a lángos vacsora előtt még egy nagyot csobbantak a gyerekek a medencében. Esti programként pedig Ábrahám Ági (egyik táborozónk édesapja) Ábrahám Csaba tartott csillagászati előadás a táborozóknak. Sajnos a távcsövet a nagy felhők miatt nem tudták használni, de így is csodaszép képeket nézhettek meg a világűrről. A mozgalmas nap után mindenki fáradtan tért nyugovóra.

Második nap:

A második napon Érsekhalmára utazott a kis csapat, ahol Bekő Edit táborozónk szülei várták őket vidám, színes programokkal. A reggeli frissítő után bringára és lovas kocsira pattantak a gyerekek, hogy megnézzék az érsekhalmi földvárat. Csodálatos kilátás nyílt a tájra a földvár tetejéről. A kerékpározás után milánói sertésborda és fagyi várta a megéhezett csapatot a helyi iskolában. A laktató ebéd után, visszatért a csapata a tájházhoz. Itt aztán egész délutáni átfolyó versenyek és programok szórakoztatták a gyerekeket. Lehetett ügyességi feladatokkal játszani, mint például gólyalábon járás, de mindenki kipróbálhatta magát hogyan tud íjjal lőni, ahol különböző ajándékokat lehetett nyerni. A napot izgalmas csapatversenyek zárták, ami döntetlen eredménnyel végződött, így mind két csapat közösen vehette át a nyeremény tortát. Visszatérve a „Mindenjó” házba, Alapítványunk önkénese fiataloknak szóló lelki foglalkozást szervezett a csapat egy részének. Este közös sütögetés és medencézés volt a program.

Harmadik nap:

Szerdai napunkat kalandparkban töltöttük, ahol 4 órán keresztül másztak több méteres magasságban a fiatalok. Vidám és élményekkel teli nap ez, hiszen olyan gyerekek is kipróbálhatják magukat, akik bár félnek a magasságtól még is félelmüket leküzdve mennek végig a pályákon. A félnapos fárasztó program után, soltvadkerti fagyival frissítette fel magát a csapat. A „Mindenjó” házba visszaérve, előkerült a pingpong asztal, ahol folytatódott a házi bajnokság. Késő este tarhonyás lecsót készítettek önkénteseink, melyet aztán jóízűen fogyasztott el mindenki. Vacsora után, sokan már a Ki mit tud vetélkedőnkre készültek, amit hagyományaink szerint, utolsó este rendezünk meg.

Negyedik nap:

A csütörtöki esős időjárás sem szegte kedvét a csapatnak attól, hogy a császártöltési parkerdőben töltsön egy egész napot. Nap indítása ként, egy borospincébe látogattak a táborozók ahol a helyi borászati kultúrával ismerkedhettek meg. Ezt követően a parkerdőbe vezetett az útjuk, ahol a császártöltési asszonyok és fiatalok finomabbnál finomabb süteményekkel várták a gyerekeket és kísérőiket. A délután a sorversenyek és sportvetélkedő jegyében telt. A „Mindenjó” házba visszaérve, medencézés, ping-pong és pókerezés volt a program. A Ki mit tud előtti utolsó estéjüket kihasználva, lefekvésig gyakorolták előadásukat a gyerekek.

Ötödik nap:

Elérkeztünk a tábor utolsó napjához. Reggel a megszokott 8 órai ébresztő után megreggeliztünk, majd közösen elindultunk a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontba. Több csoportban interaktív utazást élhettünk át a már mindenki által jól ismert János Vitézzel. Utunk során sok élményben volt része gyerekeknek és a kísérőknek egyaránt. Találkoztunk a zsiványokkal, megküzdöttünk a sötétség földjén a gonosz boszorkányokkal, utaztunk a griff madár hátán, beálltunk katonának, majd végül Tündérországban találtuk magunkat. Az "utazás" előtt és között a János Vitéz játszóházban tehettük próbára az utunk során szerzett és felelevenített ismeretünket társasjátékok, memóriakártyák, térképek és kódfejtő játékok segítségével. A látogatóközpont után a csapat visszatért a Mindenjó házba és folytattuk a pingpongmérkőzést, továbbá készültünk az esti ki mit tudra. Délután a gyerekek által csak Balázs show-nak emlegetett tréningen a stesszről volt szó, így a gyerekek megismerhették a stressz fogalmát, illetve hogy hogyan lehet kezelni és megelőzni azt. A tréning után a kiskőrösi önkéntesek sült húst és fűszeres sült burgonyát készítettek tárcsán a csapatnak. Mindenki degeszre ette magát a finom vacsorával. A vacsora után elérkeztünk az est legnagyobb eseményéhez, a ki mit tudhoz. A gyerekek kreatív előadásokkal készültek, a fő téma a tábori élmények, a barátságok, illetve a programok voltak, amit zenés és verses formába öntöttek. Az utolsó este volt az a kiváltságos este, amikor a gyerekeknek nem kellett 10 órakor lefeküdniük, hanem addig maradhattak fent, ameddig bírtak. A kitartó gyerekek a kísérőkkel megnézték a hajnali napfelkeltét az utca végi rétről. A pénteki nap is nagyon eseménydús volt, ám a legszomorúbb nap, hiszen az utolsó estét tölthette közösen a csapat. Másnap a pakolás és becsomagolás napja lesz.

Hatodik nap:

A szombati napon a gyerekek később keltek a megszokott 8 óránál. A legkésőbb kelők is fél 11-re már fent voltak és elkezdődött a bőröndbe való bepakolás. Bepakolás után a bőröndök és hátizsákok az emeletről lekerültek a lenti előtérbe. Az ebéd mindenki örömére bolognai spagetti volt sok sajttal. Ebéd után egy kiskőrösi önkéntes felajánlásából új ruhákat osztottunk szét a gyerekek között. A tábor szomorú pillanata, hogy az előtérből a több, mint 33 pár cipő és papucs eltűnik. A piros busz a hosszú búcsúzkodás után délután 1 órakor indult vissza Budapestre a gyerekekkel. Nagyon jó tábor volt, tele élményekkel, barátságokkal, szeretettel. Mindenki várja a következőt, már csak 360 nap, visszaszámlálás indul!

Képgaléria: